Na každého, kdo se chce pustit do shazování nadbytečných kilogramů čeká nezbytná úprava stravovacích návyků. Pod pojmem dieta si však nemusíte představovat poloprázdnou ledničku a týdny hladovění, obvykle postačí menší změny. Pokud má být hubnutí účinné, měly by vás změny které ve svém životním stylu uděláte, obohacovat ve více směrech a celý proces by pro vás měl být spíše zábavný. A platí to především o potravinách, které do svého jídelníčku nově zahrnete. Základním kritériem pro výběr vhodného jídla není jen jeho energetická hodnota, ale také to jestli vám chutná. Snadná dostupnost nejrůznorodějších potravin, které jsou dnes i v České republice dostupné umožňují dostatečný výběr pro každého a rozšiřují i možnosti v oblasti domácí přípravy dietních pokrmů.
Pokud jste zvyklí na domácí stravování a chcete si dietní stravu připravovat především doma, pamatujte na pravidlo, které říká, že dietní může být téměř každá potravina, pokud je konzumována v přiměřeném množství a zejména pokud je připravena správným způsobem. Většinu surovin je možné nahradit jejich zdravější variantou, a dosáhnout tak stejně chutné stravy s nižší zátěží pro vaše tělo. Následující text přináší konkrétní typy, jak svůj jídelníček tímto způsobem efektivně upravit.
Základem zdravého vaření jsou vhodné suroviny. Ačkoli se mnoho lidí, kteří se snaží zhubnout, obává masa, nemělo by ve vašem jídelníčku chybět. Na prvním místě je samozřejmě maso kuřecí, které obsahuje dostatek bílkovin, ale není tak velkou zátěží pro vaše tělo (tráví se kratší dobu než maso vepřové nebo hovězí), svou stravu však můžete obohatit také dalšími druhy masa, především masem drůbežím. Velmi vhodné jsou také ryby, ze kterých je možné s trochou cviku připravit vynikající pokrmy. Nemusíte se omezovat pouze na ryby sladkovodní, mořské ryby jsou obvykle méně tučné a obsahují více zdraví prospěšných látek (ne náhodou je prokázáno, že obyvatelé z oblasti Středozemního moře mají nízký výskyt srdečních vad). Vyzkoušet můžete například lososa. Jako příklad můžete využít následující jednoduchý recept:
Losos na másle:
Lososa trochu osolíme a pokapeme citronovou šťávou, pro lepší chuť můžeme přidat i další koření na ryby. Lososa následně vložíme do pekáčku na rozehřáté máslo a máslem také polijeme plátky masa. Pekáč s lososem přiklopíme a vložíme do vyhřáté trouby a dusíme, dokud není losos měkký. Nakonec krátce pečeme bez pokličky.
Chutnou a zdravou obměnou tohoto receptu je nahrazení másla bylinkami a olivovým olejem. Můžete využít tymián, rozmarýn, šalvěj a další bylinky, kterými podložíte maso a následně zakapete trochou olivového oleje. Takto připravený losos je velmi dobrý recept na hubnutí, jehož výsledkem je navíc díky bylinkám příjemně voňavý pokrm.
Při zpracování masa a jakýchkoliv dalších surovin se obecně pokuste omezit množství soli při dochucování. Sůl můžete nahradit kořením a bylinkami, které obzvláště ve spojení s rybami výrazně zlepší chuť pokrmu.
Při zpracování surovin se snažte, co nejvíce omezit smažení a upřednostňujte především dušení, vaření, ale také pečení. Pokud už se nemůžete nebo nechcete vyhnout smaženým jídlům, věnujte velkou pozornost výběru správného oleje. Obvykle používaný slunečnicový olej nebo živočišný tuk je nejméně vhodný, naopak nejvhodnější je olej olivový, který má kromě smažení i další možnosti využití, například při přípravě zeleninových salátů, pečených ryb a podobně.
Co se týče příloh, není jistě nutné připomínat, že knedlíky nejsou pro shazování kil nejvhodnější. Inspirací by opět měly být národy, které mají nejmenší problémy s obezitou a kardiovaskulárními problémy: těstoviny jižních národů, rýže Asiatů, ale také luštěniny by měly být pravidelně zařazeny do stravování. Potrpíte-li si na tradiční české pokrmy a nechce-li se jich vzdát ani při redukční dietě, můžete vyzkoušet dietní variantu typický českých houskových knedlíků. V tomto receptu je bílá mouka a droždí nahrazeno tvarohem a těsto není kynuté.
Nebojte se však také menších experimentů, které mohou nedocenitelně obohatit vaše stravování. Jedním z moderních jídel, které je vhodné při dietě, je kuskus. Nenechte se odradit jeho nevábným vzhledem a inspirujte se tímto jídlem k přípravě netypických a chutných pokrmů. Příprava kuskusu je velmi snadná: stačí ho vložit do nádoby a zalít vroucí vodou v poměru 1:2 a následně nechte odstát. Na internetu a ve specializovaných kuchařkách poté můžete vyhledat různorodé dietní recepty na hubnutí, které využívají právě tuto surovinu.
Podrobných receptů, návodů a inspirací při shazování kil by bylo možné uvést celou řadu. Pokud si však osvojíte základní principy zdravého vaření, můžete už si sami vytvořit systém, který vám vyhovuje. Vyhněte se však jednostranné potravě, i nejzdravější jídlo může být pro vaše tělo spíše zátěží, pokud ho nebudete jíst v přiměřených dávkách a kombinovat s dalšími druhy potravin.
Zákaz kopírování jakékoliv části tohoto webu - Copyright heo.cz © 2012